.
Manjakusayang

RoadTax Mati Lebih Setahun

55

Topik :


 
Apa yang perlu anda lakukan apabila cukai jalan kenderaan anda mati lebih daripada setahun? Sebelum itu ingin saya memberitahu sekiranya kenderaan kita apabila cukai jalannya tamat tempoh lebih daripada satu tahun, walaupun terlebih  satu hari.. manakata dah tamat tempoh selama setahun sehari, maka kenderaan tersebut perlu dibawa semula ke Puspakom untuk diperiksa sekali lagi.

Pemeriksaan yang dijalankan di puspakom ialah pemeriksaan khas, Lesen kenderaan tamat lebih daripada satu tahun. Untuk Langkah keselamatan anda untuk membawa kenderaan anda ke Puspakom, Anda perlu mengambil ‘one day permit’ atau permit satu hari di Jabatan Pengangkutan Jalan Berhampiran anda. Untuk membuat permit satu hari ini anda perlu membawa perakuan pendaftaran kenderaan (Geran). Permit ini hanya membernarkan anda membawa kenderaan anda dari rumah @ alamat yang disertakan ke puspakom yang ingin anda pergi.

Keperluan bagi mendapatkan permit satu hari ini adalah untuk mengelakan anda dikenakan saman apabila bertembung dengan pihak polis atau JPJ, perlu di ingatkan kenderaan anda tadi ‘roadtax’ telah mati lebih satu tahun.


Pastikan kenderaan anda dalam keadaan memuaskan, kerana apabila cukai kenderaan ini mati lebih daripada setahun maka pemeriksaan secara menyeluruh akan dilakukan, Ada boleh rujuk Pemeriksaan Sepuluh Peringkat. Semua spesifikasi asal kenderaan perlu dikekalkan.
Terpulang kepada anda untuk mengambil Insuran perlindungan kenderaan atau periksa kenderaan anda dahulu di puspakom. Mana – mana boleh ye.. periksa dulu pun boleh, beli insuran dulu pun boleh.


Setelah itu bawa kenderaan anda ke puspakom, Jalankan Pemeriksaan Khas Lesen kenderaan tamat tempoh lebih setahun, Dokumen yang diperlukan hanya Geran (Kad pendaftaran kenderaan/jpjk2) sahaja. Bayaran yang dikenakan adalah dalam RM55.00. (kalau tak silap le).
Setelah Lulus satu keputusan akan dikeluarkan, Keputusan tersebut dipanggil B2. Kemudian bawa geran kenderaan, keputusan B2 dan Insuran Kenderaan ke JPJ berhampiran.. kemudian katakan pada counter ” saya nak hidup roadtax!!, Bayar duit dan anda dah dapat roadtax anda tadi… mudah kan?!! Semudah ABC..

Comments (55)

Assalamualaikum.. nak tya one day permit tu kena apa2 bayaran x? 1 lg.. side mirror belah kiri rosak, dashboard belakang xdak,adakah akan mempengaruhi keputusan puspakom. Tq..

Assalamualaikum.. nak tya one day permit tu kena apa2 bayaran x? 1 lg.. side mirror belah kiri rosak, dashboard belakang xdak,adakah akan mempengaruhi keputusan puspakom. Tq..

Repair seperi baru beli

side mirror sebelah pun xpe...yg penting ade

side mirror sebelah pun xpe...yg penting ade

Hai... mo tanya ni motor pun sama juga kah?

Bagaimana cara untuk hidupkan semula road tax yang mati selama 5 tahun?

Bagaimana cara untuk hidupkan semula road tax yang mati selama 5 tahun?

Bagaimana pula kalau roadtax mati hujung jun. Then kita bayar awal ogos.. Ada penalty x?

nak tnye
tempoh motosikal x bayar roadtax brape thun eah bru kne hantar puspakom
2 tahun ke 3 tahun

Pergi puspakom terus bawa geran.pastikan motor condition bagus dan fungsi semuanya lampu signal.brek.

Kalau lebih setahun mati kena pi puspakom

Kalau pkai clutch tangan xde pe2 ke.?lagi stu lampu blkang berfungsi..tapi tukar jenis lain boley ke.?

Dear author,

Nak tanya sikit, motor kakak saya dah 4 tahun roadtax mati. Kalau saya pergi hidupkan roadtax tu boleh ke? Geran ada kat saya tapi kakak dah duduk Kanada.

Rim tayar motor kena tukar ke asal gak ke?

Rim tayar motor kena tukar ke asal gak ke?

Rim tayar motor kena tukar ke asal gak ke?

Klau gi puspakom brg enjen smua kne standrt blik ke

Klau cover set bkn rasmi blh gi puspakom jgk ke

Dah tulis kan kat atas tu 'LEBIH DARI SETAHUN' yg ko malas tangat baca tu kenapa? Ke kau mmg bebal tahap makan ulat taik?

Nak tanya, kalau p puspakom, kereta dh tukar warna. Kna cat balik wrna asal?

Nak tanya, kalau p puspakom, kereta dh tukar warna. Kna cat balik wrna asal?

Salam..nak tanye..kalau nak hidupkan moto dah setahun lebih tapi owner xde boleh x..moto gran semua ade

kalau roadtax mati taun 2007 n sampai skrg x renew roadtax lagi..
sebab nya geran hilang...
macam mane tu...

asalamualaikum...saya hendak bertanya klau keta lebih 2 tahun nak kena g jpj pastu bareu boleh hidup roadtax berapa jumlah perlu di bayar kat puspacom....

kalu moto pulak lebih 2 tahun braper plak kena bayar kat puspacom..

Jgn marah dia...ksian dia...mane la tau awek cun.. nyesal xsudah nnti..

Assalamualaikum..kereta saya dah lebih 2 tahun xrenew roadtax/insuran.. oleh kerna kereta ni tgh demam lg.. saya ingat nak baiki dulu.. bila dah baiki da bole jln nnti baru nk gi puspakom.. tapi dalam keadaan roadtax/insuran blum ada laa nnti.. bule ke.. cercite..cercite...

Teringat pengalaman hantar motor K1 sadai 16 tahun awal tahun ni.. Pelan2 repair bg semua function dulu coverset xcukup pulak.. Trpksa kacuk/rojak ngan kriss pnye hon cover ngan fering tepi .. Wktu nak g puspakom tu awal2 pagi jam 6 dah klua rumah gamble je bawak motor tu kat jalan ngan xde rotek body xcukup .. Nsib xjmpe ngan rodblok haritu .. Sampai kaunter yg mcm tol kat puspakom tu bgtau je nak reinspection balik motor rotek mati lebih setahun(16tahun).. Pastu bayar rm38.60 tunggu staf kaunter tu bagi slip checking baru g terus lorong ringan kat tepi sekali.. Dtg je staf puspakom sekali dia cuma cek no chasis motor je dan terus consider lulus.. Xde pulak dia nak tnye nape cover motor xcukup atau nak test ride pun .. Alhamdulillah mudah urusan terus g beli insurance ngan amik rotek dah sah on the road balik ..

Klau rotek dh mati 4 tahun brp kene byr

Klau rotek dh mati 4 tahun brp kene byr

Assalamualaikum .. Kalau roadtax motor dah lama mati .. Pastu kena saman then tak pegi bayar , waran tangkap di keluar kan ke ?? Mohon reply secepat mungkin

Kalau motor x yah g puspakom pun boleh sekarang. Cuma bawa motor kat jpj saja. Dptkan permit 1 hari tu dulu.

Entahlah, sye tengok pun mcm xde standard yg betul je step nak hidupkan roadtax ni .. Haah, betul motor sebnarnye boleh je xpayah nak g puspakom klau nak hidupkan roadtax, cuma kat sabah ni trutama kat area kk puspakom dia sempoi je xketat sangat .. Haritu nak mintak permit staf jpj sendiri ckp gamble koboi je .. Bnyak jugak yg buat mcmni kata dia .. Hehee

Sama je bro, byaran utk reinspection roadtax mati lebih setahun ttp sama dia x kire brapa lama roadtax kte mati pun .. Hehee tp ini yg g puspakom je lah, kalau direct jpj xtau ..

kalau kete takde, tak beli lagi, bleh tak buat roadtax?!!! hnffff

Kau lah yg bodoh. Selepas 2 thn bru ine g puspakom. Klu bwh 2 thn cuma perlu amik gmbr sendiri je dgn hp utk ejen insuran upload dlm sistem insuran

Kau lah yg bodoh. Selepas 2 thn bru ine g puspakom. Klu bwh 2 thn cuma perlu amik gmbr sendiri je dgn hp utk ejen insuran upload dlm sistem insuran

Lampu depan dia chek tak? Lampu dah modified jadi LED

kalau motor ada welding boleh lepas inspection ke?

Kalau motor angkut dgn trak/lori g Puspakom, tak payah permit 3 hari tu kan?

kalau insurans kte sudah hidupkan tapi rotex lupe nak pergi buat pada hari hdupkan insurans tu.dah 2bln

kalau insurans kte sudah hidupkan tapi rotex lupe nak pergi buat pada hari hdupkan insurans tu.dah 2bln rsenye rotex x hdupkan lg.masih boleh lg ke sy hdupkan rotex.atau ade spe2 yg tau bleh bg penjelasan t.kasih pada yg sudi mau bg penjelasan pd sy

Kah kah kah

Salam nak tanye kalau roadtax mto mati lebih setahun boleh boleh perbaharui dekat jpj x sbb mto belom tukar nama mto bru habis bayar ansuran..mto baru lg thun2012

Bagi yg tiada masa nak ke puspakom, boleh call puspakom utk dtg ke rumah buat pemeriksaan. Sedia je duit rm132.50 (dah cmpur gst). Kalau pegi buat sendiri rm25 je bukan rm55.

Hi/Assalammualaikum. Cukai jalan motor dh melebihi setahun? 5 tahun atau 10 tahun keatas?? Jangan risau. Segala urusan pihak kami akan uruskan tanpa perlu baik pulih kenderaan. Utk maklumat lebih lanjut boleh hubungi no sy 012-6707097 (Miss puteri) . Agen sah Insurans.

Xde harapan dh tu

Cik agen area johor Ade x?

rotex x diterima. hanya roadtax sahaja haha

Saya nak tnya kalau tarikh mati Rotex 15/1/2016 kalau nak pergi hidupkan sekarang 1/10/2017 masih boleh hidupkan tapi tak perlu Puspakom kan??

Kalau moto asal coverset dia putih tapi tukaq warna hitam sebab excident mcm mana ?

This comment has been removed by the author.

Hai kawan2. Macam mane kalau kereta yang lebih 11 tahun tak renew dan geran hilang. Ade harapan tak?

Kalau bawa geran photocopy jer ke puspakom.. boleh ker?

Post a Comment


Jom layan sembang

Banner Korang Kat Sini

AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION

Backlink

Layan Pelawat