.
Manjakusayang

Doa Awal Tahun

0

Topik :

Doa Awal Tahun
 (Baca selepas solat Maghrib 6 Disember 2010 - Isnin)


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Baca Selanjutnya ...

Doa Akhir Tahun

0

Topik :

Doa Akhir Tahun
(Baca selepas solat Asar 29 Zulhijjah 1431 / 6 Disember 2010 - Isnin)


Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Baca Selanjutnya ...

Promosi Tune Hotels

3

Topik : ,


Biar betul bilik Tune Hotels bermula dengan RM0.12 per night???? Jangan gosok mata korang sebab memang betul pun sebab skarang ni promosi untuk bilik kat Bintulu & Kota Bharu. Tapi tempahan untuk tarikh tahun depan la. Nak pegi Bintulu jauh sangat & tak tau apa yang ada kat sana. Sorry org Bintulu tapi frankly speking memang aku tak tau pun apa ada yang ada kat sana. hehehe ...

Tadi sesajer memain booking bilik kat KB & memang betul harga permulaan dari RM0.12 untuk 1 malam. Pastu dia ada beberapa addon pulak untuk aircond, insuran, toiletries & wireless internet. Aku skip semua & grand total termasuk tax untuk bilik = RM11.59. Kira ok la kan sebab mana nak dapat bilik hotel harga macam tu ...

Baca Selanjutnya ...

Fadhilat Puasa Hari Arafah

1

Topik :

Puasa 9 Zulhijah dan hari Arafah (صيام تسع ذي الحجة ويوم عرفة)
Oleh Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi

Bulan Zulhijjah merupakan salah satu dari 4 bulan2 haram, dan ia dikenali sebagai bulan haji, dimana hari2nya adalah 10 yang awal, yang merupakan seafdhal-afdhal2 hari didalam setahun, sebagaimana diperkatakan oleh beberapa hadith. Dari Ibn Abbas ra., Rasullulah saw bersabda :

ما من أيام العمل الصالح فيها أحب إلى الله من هذه الأيام" يعني أيام العشر، قالوا: ولا الجهاد في سبيل الله؟ قال: "ولا الجهاد في سبيل الله، إلا أن يخرج الرجل بنفسه، وماله، فلا يرجع بشيء من ذلك
"'Tidak terdapat pada hari2 melakukan amalan soleh yang disukai Allah swt dari hari ini, yakni hari2 10', maka mereka berkata : 'Bukankan jihad dijalan Allah?'. Baginda menjawab :'Dan bukanlah jihad dijalan Allah, melainkan seorang lelaki yang keluar dengan dirinya sendiri, dan hartanya, dan tidak kembali sesuatu darinya". -[Hadirh riwayat Bukhari, Abu Daud, Tirmudzi dan Ibn Majah].

Dan didalam lafaz lain :

ما من أيام أعظم عند الله، ولا أحب إلى الله العمل فيهن من أيام العشر، فأكثروا فيهن من التسبيح والتحميد، والتهليل والتكبير
"Tidak ada hari yang lebih agung/mulia disisi Allah, dan tidaklah paling disukai Allah swt didalamnya melainkan dari hari2 yang sepuluh, maka perbanyakkan Tasbih, Tahmi,.Tahlil dan Takbir" - [Hadith riwayat Tabrani didalam al-Kabir dengan sanad yang baik].

Baca Selanjutnya ...

Puasa Hari ‘Arafah (9 Dzulhijjah)

1

Topik :


Puasa hari ‘Arafah ialah puasa sunat pada hari kesembilan Dzulhijjah yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. Kelebihan berpuasa pada hari ini ialah ia dapat menghapuskan dosa-dosa setahun yang telah lalu dan dosa setahun yang akan datang, sebagaimana hadith yang telah diriwayatkan daripada Abu Qatadah al-Anshari ra:


Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari ‘Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)


Manakala bagi mereka yang melakukan ibadah haji pula adalah disunatkan untuk tidak berpuasa pada hari ‘Arafah dan adalah menyalahi perkara yang utama jika mereka berpuasa juga pada hari itu berdasarkan apa yang diriwayatkan dari Ummu al-Fadhl binti al-Harith:

Baca Selanjutnya ...


Jom layan sembang

Banner Korang Kat Sini

AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION
AD DESCRIPTION

Backlink

Layan Pelawat